Izrada zubnih krunica

Razni su faktori gubitka jednog ili više zuba, nejčešće su to zubi koji su destruirani karijesom, frakture zuba, zaostali korenovi koji se ne mogu izlečiti i koristiti u protetske svrhe. Postoje razlicite protetske nadoknade, zubne krunice na primer, koje nadomešćuju izgubljenje zube.

Vrste zubnih krunica

Njihova osnovna podela je na fiksne i mobilne, u zavisnosti da li su cementirane i kao takve se ne mogu vaditi iz usta ili sama osoba može da ih stavlja i skida po potrebi. Svakako dajemo prednost fiksnim nadoknadama, jer su mnogo komfornije za nošenje i prirodnije.

Šta ukoliko je zub previše oštećen?

Ukoliko imate zub koji je toliko oštećen da se ne može izgubljeno tkivo nadoknaditi plombom onda je svakako naša preporuka zubna krunica,u narodu je poznata kao navlaka. Krunicom se zubu vraća i estetika i funkcija.

Mogu biti izradjene od metala i keramike, tzv metalokeramičke, i mogu biti bezmetalne, odnosno izradjene samo od keramike. Metalokeramičke krunice su jeftinije zato što u osnovi imaju metalnu kapicu (koja je jefinija od keramike). U ovu svrhu se koristi legura paladijuma, hroma i molibdena. Kod metalokeramičkih krunica je postignut sklad između estetike, funkcije i cene. Naime metal zadovoljava mehaničke osobine koje treba da postigne jedna krunica, da bi mogla da podnese sile zvakanja, lako se spaja sa keramikom koja nadoknađuje estetiku zuba. U nasoj zemlji se najčesce rade ovakve krunice.

Bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice se izrađuju od cirkonijum-dioksida, koji je keramički material velike čvrstoće. Preko cirkonijumske kapice se nanosi keramika. Ovakve krunice imaju izuzetan estetski efekat. Razlog je u tome što ove krunice prelamaju svetlost isto kao i prirodni zub, za razliku od metala koji se nalazi ispod metalokeramičkih krunica. Taj efekt je najuočljiviji u vratu zuba zato sto je tu tanji sloj keramike. Iz tog razloga se rub metalokeramičke krunice spušta ispod desni, sto ih dodatno nadražuje i veremenom dolazi do povlacenja desni i do ogoličavanja vratova zuba. Nekada metal može da izazove i alergijske reakcije, a takodje može dovesti do prebojavanja desni oko vrata zuba.

Treba naglasiti i da je brušenje za keramičku krunicu manje od brušenja za metalokeramičku krunicu čime se štedi zubna supstanca.

Zakažite vašu posetu

Naravno, sve počinje zakazivanjem vaše posete stomatologu. Iskoristite pogodnost online zakazivanja i pronađite vreme i datum koje vam najviše odgovara za upoznavanje sa nama.